over de workshops

Stem af en maak contact

Hoe kun je met je stem en je voorkomen beter contact maken met mensen die van langdurige zorg afhankelijk zijn? Dit leren de deelnemers aan onze workshop ‘Stem af en maak contact’. 

Diva Dichtbij heeft 10 jaar ervaring in het afstemmen op, en contact maken met, mensen. Wij gebruiken onze stem en zingen. Maar we doen veel meer om authentiek contact te leggen. Verbaal en non-verbaal. We dragen onze kennis en ervaring graag over.

Contact maken: eenvoudig of niet?

Contact maken met mensen die van intensieve zorg afhankelijk zijn, kan soms best ingewikkeld zijn. Je houding, de manier waarop je je stem gebruikt, de afstand die je tot iemand hebt: het zijn allemaal factoren die bepalen of je wel of geen contact maakt. Anderzijds zijn er genoeg mogelijkheden om op een heel vanzelfsprekende manier contact te leggen. Zo kan even voor iemand neuriën al zo ontspannend werken dat er ‘deurtjes in de hersenen’ opengaan. 

Oefenen in verbaal én non-verbaal contact 

In deze workshop oefenen de deelnemers eerst met het maken van non-verbaal contact. Hoe doe je dat als iemand boos of verdrietig is of juist erg in zijn eigen wereld leeft? De deelnemers gaan ook aan de slag met hun stem. Op welke manier zetten ze hun stem in om contact te maken? Goed kunnen zingen is hier absoluut niet voor nodig, dus laat dat geen reden zijn om af te zien van de workshop! We onderzoeken verder het spiegelen van bewegingen en emoties en we kijken naar lichamelijke afstand. Hoe kun je de ander leidend laten zijn in het contact dat ontstaat? Tijdens de workshop zitten de deelnemers niet stil. Je gaat actief oefenen en dat wat je leert kun je meteen in de praktijk toepassen. Je ontdekt hoe je aandacht kunt geven en contact kunt maken op een manier waar die ander iets aan heeft.

Vervolg-workshops

Wilt u een vervolg geven aan de workshop? Dat kan. U kunt hierbij kiezen voor een workshop waarbij u dieper ingaat op de afstemming op anderen. Deze workshop doen we met een kleinere groep en is veel persoonlijker. De deelnemers ontdekken meer over wat ze oproepen bij de ander. In plaats hiervan kunt u ook kiezen voor een workshop die meer is toegespitst op het het gebruik van muziek en dans tijdens het dagelijks werk. De deelenmers leren wat ze hiermee kunnen en hoe ze dit op een eigen manier kunnen vormgeven.

 

Resultaten van de workshop

De deelnemers:
• kennen nieuwe mogelijkheden om contact te maken.
• weten hoe ze hun nieuwe ‘contactuele’ vaardigheden eigen kunnen maken.  
• zijn zich bewust van het effect van hun (zang)stem.
• hebben nieuwe handvatten, die ze direct op de werkvloer in kunnen zetten.
• hebben een bevestiging van wat ze bewust of onbewust al heel goed doen.

Reacties van deelnemers

“We hebben de hele middag geoefend. Het was heel herkenbaar en dichtbij; dichtbij de ander en dichtbij jezelf.”

“Nu weet ik weer waarom ik ooit voor dit werk gekozen heb.”

“Ik zie mezelf niet bepaald als een zangeres. Dat bleek gelukkig niet uit te maken. Ik heb echt heel veel geleerd.”

 

Meer informatie en boeken

Wilt u meer weten? Of uw wensen bespreken? Bel ons even: 0314 35 92 45. Of stuur een e-mail naar post@divadichtbij.nl.