'Ik voelde een ongekende verbinding.'

Diva Marianne verzorgde onlangs een bijzonder optreden voor ernstig meervoudig beperkte kinderen. (EMB)

Marianne: ‘Ik trad op voor de allerliefste kinderen van KDC de Wollewei in Haarlem. Het was een optreden dat mogelijk was gemaakt dankzij een prachtige donatie. Tijdens het optreden gebeurden er wonderlijke dingen: kinderen die normaal gesproken in zichzelf gekeerd zijn, kregen plotseling de behoefte om dichtbij me te zijn. Er werd op me geklommen, ik werd geknuffeld, mijn hand werd vastgepakt en de kinderen keken me diep in de ogen aan.

Met een meisje in een aangepaste rolstoel, dat meestal moeilijk contact maakt, voelde ik een ongekende verbinding. We zaten dicht bij elkaar en we hadden een langdurig intens oogcontact. Een jongen die doorgaans zijn vingers in zijn oren stopt om geluiden buiten te sluiten, deed dat tijdens het hele optreden niet. Wat nog opmerkelijker was, was dat hij zelfs op mijn schoot kroop. Dit doet hij zelden volgens de begeleiders. We zaten samen op de grond, de jongen met zijn rug tegen mijn borst. Hij leek de trilling van mijn stem te voelen en wiegde heen en weer. Zijn hoofd rustte op mijn wang. Zeer aandoenlijk. Het voelde zo kloppend allemaal.’

Ook de verzorgers waren ontroerd door het optreden. ‘Ik vond het erg mooi en fijn om te zien dat je zo rustig was en open stond voor contact,’ vertelt Chantal. ‘Sommige mensen die hier binnenkomen zijn namelijk ‘bang’ voor onze kinderen. De kinderen en wij vonden Marianne een prachtige stem hebben en vooral als de liedjes klassieker werden, reageerden de kinderen heel erg positief. Kortom: voor herhaling vatbaar. Hopelijk ontvangen we binnenkort weer eens zo’n prachtige donatie.‘

Marianne gaat verder: ‘We zingen nog niet zo heel lang voor de doelgroep EMB en we zijn nog groeiende. Maar wat mij betreft laten we dat aantal optredens groeien. Voor mij is het namelijk echt helder: zorgactiviteiten met muziek, klank, rust en persoonlijk contact zijn voor langdurig zieke kinderen (en mensen in het algemeen) zo onwijs belangrijk. In een wereld waar zorg en empathie van onschatbare waarde zijn, zijn ook muziek en persoonlijke aandacht onmisbaar om liefde en vreugde te brengen.’