Blog: De oorsprong van Diva Dichtbij

Pieternel van Amelsvoort bij Les Gaillards

20 februari 2016 -

De oorsprong van Diva Dichtbij

"Wij kunnen geen dagen aan het leven toevoegen maar wel leven aan de dagen" (motto van Les Gaillards)

De splinters van het leven

In Frankrijk kwam ik bij toeval terecht in een huis waar ook terminaal zieke mensen een laatste vakantie konden doorbrengen. Les Gaillards was opgericht door twee vrijgevochten mannen (Aristos Bouïus en Gerrit Schelling), onder de vlag van Stichting Mijnsheerenland. Het was een plek die overliep van kunst en dan niet van de gepolijste, maar van de ruwe soort, waar de splinters van het leven aan alle kanten voelbaar zijn en tegelijk vervuld van een ontwapenende magie. Ik werd direct gegrepen.

Wat mij diep raakte

Gerrit en Aristos speelden op een avond na het eten een voorstelling. Met veel geronk kwamen ze aan in een oud wrak  van een auto, ze dansten een meeslepend spel van twee jong geliefden. Langzaam zag je één van de twee verzwakken tot uiteindelijk de dood erop volgde. Als een plank werd hij weggedragen door de gezonde kerel die overbleef. Even later kwam Aristos opnieuw op het toneel, nu geheel in wit, en ging achter de piano zitten. Daar zette hij Der Wegweiser van Schubert  in en een sopraan zong het lied. Na afloop bleef het een kwartier lang stil, niemand bewoog, niemand zei iets. Dit spel vat voor mij alles samen waar het bij Les Gaillards om draaide en wat mij diep geraakt heeft.

Een magisch moment

Ik bleef Les Gaillards bezoeken en leverde al snel ook als zangeres een bijdrage. Op een avond zong ik ‘Parlez-moi d’amour’. Aristos zat achter de vleugel en met Gerrit had ik een ijswals ingestudeerd. Bij het laatste refrein zou ik Gerrit loslaten en langs de mensen die om ons heen stonden lopen. Daar gebeurde het. Ik kwam heel dichtbij en kon recht in ieders ogen kijken en het voelde alsof ik recht in ieders ziel keek, en zij in de mijne. Het was een magisch moment. Daar heb ik ontdekt wat nabijheid in combinatie met oprechte aandacht doet en hoe daarbij de zang een voertuig wordt voor de emotie die een uitweg vindt. Daar en op dat moment is Diva Dichtbij geboren.

Pieternel van Amelsvoort, initiatiefneemster en directeur van Diva Dichtbij