‘Dat vergeet je nooit meer’ Vattenfall Foundation Nederland

14 oktober 2020 -

12 x Diva Dichtbij dankzij Vattenfall Foundation Nederland:

‘Dat vergeet je nooit meer’

 – ‘Wat doe jij met 1,5 meter binnen 1,5 kilometer?’ Met die vraag deed Vattenfall Foundation Nederland een beroep op de maatschappelijke betrokkenheid van de medewerkers van Vattenfall in tijden van corona. En daar werd gehoor aan gegeven! Allerlei acties werden georganiseerd door het hele land, waaronder 12 keer een optreden van Diva Dichtbij. Zo bezorgde Ronald Stahli, Operationeel Accountmanager Real Estate zakelijke markt bij Vattenfall, de bewoners van Cordaan verpleeghuis De Diem in Diemen een onvergetelijke middag met Divo Paul. “Het was ongelooflijk gaaf!”

Omdat door de coronamaatregelen vrijwilligerswerk in groepsverband niet mogelijk was, lanceerde Vattenfall Foundation Nederland in juli een mooie zomeractie. “Zodat collega’s gingen nadenken over wat wél kan,” vertelt Ronald Smit, coördinator van de Foundation: “En dat was veel! Er zijn allerlei verschillende acties georganiseerd. Zo zijn er duizenden gladiolen bezorgd door heel Nederland. En 12 medewerkers regelden een optreden van Diva Dichtbij.” 

Zoals Ronald Stahli: “Vanaf dag 1 dacht ik: dat wil ik. Ik rijd elke dag langs De Diem en dan zie ik bewoners eten of koffiedrinken. Hoe gaaf is het om voor hun iets te doen! De activiteitenbegeleidster reageerde meteen enorm enthousiast. En samen hebben we er een uitgebreide, feestelijke middag van gemaakt. Met een Zweeds tintje: Vattenfall is immers een Zweeds bedrijf. Het huis verzorgde een Zweedse lunch, mijn man en ik hebben overal Zweedse vlaggetjes opgehangen en bij de viswinkel haalden we haring voor bij het borreltje ’s middags. Vanaf het moment dat Divo Paul binnenkwam was het feest compleet. Zo ongelooflijk gaaf!” 

Door de knieën

Ronald had Diva Dichtbij weleens gezien op YouTube-filmpjes. “Maar live brengt het zoveel meer teweeg! Het was zo mooi om te zien hoe Paul contact maakt, ondanks de gepaste afstand. Niet alleen door te zingen – ook al heeft hij een prachtige stem. Maar vooral ook door zijn gepassioneerdheid. Hij ging voor mensen door de knieën en zong dan echt speciaal voor hen. Ik raakte meerdere malen geëmotioneerd.”

Divo Paul gaf een concert in het restaurant van De Diem en ging vervolgens naar de verdiepingen. “Daar trad hij op voor een mevrouw die bezoek had van haar man en haar dochter, die het syndroom van Down heeft. Daar ging Paul zo mooi mee om. Ongelooflijk hoe hij in contact kwam, ook met de dochter. Dat was heel bijzonder. Dat vergeet je nooit meer van je leven. Daarna ging hij naar een afdeling voor mensen met een verstandelijke beperking. Dat was weer heel anders! Paul voelde feilloos aan wat hier de behoefte was, dus hij zette Spotify aan en ging verzoeknummers zingen. Het werd een feestje!”

Grote impact

Ook Ronald Smit vindt dat de Diva’s en Divo’s zich zo goed en snel aanpassen. ‘Ik ben bij drie optredens geweest en ze waren allemaal anders. Door de plek, de setting en de geldende maatregelen. Dat vraagt veel flexibiliteit. Maar de impact was overal bijzonder groot.”

“Het zijn echt cadeautjes die je kunt geven,” vindt Ronald Stahli. “En het zou eigenlijk standaard moeten zijn. Dat mensen overal en altijd van zo’n concert kunnen genieten!”