Blog: Dement of dementerend? Mensen met dementie!

Diva Kim Savelsbergh maakt contact

25 mei 2016 -

Demente ouderen of dementerenden? Zeg liever mensen met dementie!

Diva Dichtbij treedt veel op in verpleeghuizen, in 50% van de gevallen voor mensen met dementie. Op de website van Alzheimer Nederland is te lezen dat ‘dementie de naam is voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de verwerking van informatie in de hersenen is verstoord. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. De bekendste daarvan is de ziekte van Alzheimer.

Geen dementerenden

In de volksmond spreekt men vaak van demente of dementerende ouderen. Wat ons betreft een onjuiste en weinig respectvolle term. Deze mensen hebben weliswaar een ziekte, maar zijn hun ziekte natuurlijk niet! Gek genoeg is er geen enkele andere ziekte waarbij patiënten op deze manier worden aangeduid. Niemand spreekt toch over kankerende mensen? Vandaar dat Diva Dichtbij ervoor pleit om in plaats van dementerenden alleen nog te spreken van mensen met dementie.

Respectvol

Juist dit respectvol omgaan met ons publiek is één van de pijlers onder onze organisatie. Wij zingen behalve voor mensen met dementie ook voor patiënten van afdelingen somatiek en mensen uit instellingen voor psychiatrische hulpverlening. Via het ‘zingend contact maken’ spreken wij juist het gezonde deel van deze mensen aan. En dat werkt!

Contact maken met mensen met dementie

Onze diva’s zijn gespecialiseerd in het oprecht contact maken met mensen met dementie. Vaak zijn verzorgenden verbaasd over de reacties die een optreden teweeg kan brengen. Mensen die nauwelijks nog reageren op prikkels leven op, onrustige patiënten komen tot rust en er wordt gelachen, gehuild en gedanst.

Workshop

Graag willen wij onze ervaringen delen met anderen die professioneel of in de persoonlijke kring met dementie te maken hebben. Daarom geven wij op vrijdag 28 oktober een workshop Zingend contact maken in Utrecht. Tijdens deze workshop leert u hoe u iemand met dementie echt kunt bereiken. Zangtalent is overigens absoluut geen vereiste om deze workshop te kunnen volgen!

Optreden voor mensen met dementie

Wij hopen nog heel lang met veel liefde en plezier te mogen optreden. Niet voor demente ouderen of dementerenden,  maar wel voor mensen met dementie, hun familie en verzorgers!

Paula Kleisen
Medewerker Communicatie