Diva Dichtbij verkent Turks & Arabisch repertoire

17 april 2019 -

Diva Dichtbij verkent Turks & Arabisch repertoire

We komen steeds vaker mensen van Turkse of Marokkaanse achtergrond tegen in de huiskamers van verpleeghuizen waar we optreden. Zij reageren niet of nauwelijks op onze muziek. Dat is de aanleiding voor ons nieuwe project Verkenning Turks en Arabisch repertoire.

Met getalenteerde, professionele musici van Turkse, Marokkaanse en Arabische origine zoeken we naar de beste liederen om aan ons repertoire toe te voegen. Daarnaast gaan we in gesprek met mensen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond over culturele waarden, gebruiken en omgangsvormen die belangrijk zijn voor ouderen die nu in een verpleeghuis zijn opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan begroetingen, man-vrouwverhoudingen, kleding en dans. 

Vervolgens organiseren we masterclasses voor een kerngroepje van onze Diva’s om het repertoire eigen te maken. In deze masterclasses besteden we ook aandacht aan de gebruiken en omgangsvormen. Mede daarom nodigen we bij een deel van de masterclasses ook publiek uit. Na de masterclasses nemen we begeleidingsbanden op voor de gekozen muziek, met aandacht voor de authenticiteit van de muziek. 

Inmiddels zijn enkele Diva’s al voorzichtig begonnen met de uitvoering van ons nieuwe repertoire in verpleeghuizen. Vanaf 2020 breiden we het project uit zodat uiteindelijk (bijna) elke Diva op verzoek een Turks of Marokkaans lied kan zingen.

9 mei: openbare masterclass Turks repertoire

Deze masterclass wordt verzorgd door Jaber Fayad en Yankı Ibıçakçı. Jaber komt uit Syrië en bespeelt de ud (spreek uit: oed), een snaarinstrument uit het Midden-Oosten. Yankı (Yank) is een multi-instrumentale zanger, componist en improvisator uit Istanbul, Turkije, die nu in Utrecht studeert.

In de masterclass gaan we dieper in op de interpretatie van Turkse liederen en Turkse gebruiken en omgangsvormen. Belangrijk voor onze Diva’s, maar ook interessant voor u. U bent van harte uitgenodigd! 

Datum: donderdag 9 mei

Tijd: 13.30 tot 16.30 uur

Locatie: Parnassos Cultuurcentrum, Kruisstraat 201, Utrecht

Kosten: collecte bij de uitgang

Aanmelden: vóór 6 mei per e-mail: masterclass@divadichtbij.nl