'Zingen doet iets met mensen'

Diva Marianne bij ODC De Klim-op

01 december 2021 -

Muziek en zang spelen een belangrijke rol in zorginstellingen voor mensen met een ernstig meervoudige beperking (EMB). Het is een van de weinige manieren om toch contact te leggen. Kim Oosterveen en Diana van de Beek zien het elke dag bij hun cliënten.

Kim en Diana werken beiden voor Philadelphia, dat in het hele land mensen met een beperking ondersteunt met het leiden van hun eigen leven. Kim werkt op Orthopedagogisch Dagcentrum de Klim-op in Kampen voor kinderen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking. Diana op de Brugstraat in Heerde, een woonlocatie voor mensen met een EMB waar ook dagbesteding wordt geboden. 

Een stem kan veel doen

Muziek is een van de pijlers van Philadelphia. “Zingen doet iets met mensen,” vertelt Diana. “Je ziet dat het aanspreekt, emoties opwekt en lichamelijke reacties geeft, zoals rust bij iemand met spasmes. Daarom is zingen heel belangrijk bij mensen met een EMB. Een stem kan veel doen: contact leggen.”

Op de Brugstraat wordt dan ook heel veel gezongen: “Als activiteit, maar ook bijvoorbeeld bij de dagelijkse verzorging. Zo zingen we als we de tandenborstel pakken vaak hetzelfde liedje. Bewoners weten dan: we gaan tandenpoetsen. Dat biedt structuur.”

Muziek biedt iets positiefs

Ook op de Klim-op doen de medewerkers veel met muziek. Kim: “We bieden muziektherapie, waarbij we onder meer werken met BiM: Beleven in Muziek, een methode waarin muziekbeleving bijdraagt aan de algehele ontwikkeling. Maar eigenlijk zingen we de hele dag. Als we van A naar B gaan. Of als iets niet leuk is; muziek biedt dan positieve afleiding waardoor we een kind zich weer fijn kunnen laten voelen.” 

Met volle aandacht

Afgelopen zomer trad Diva Marianne op voor 3 groepen kinderen van de Klim-op met een EMB. “Van tevoren had ik geen idee wat we konden verwachten. Ik dacht wel: een optreden van 45 minuten is voor deze doelgroep best lang. Maar het was zo mooi! De kinderen zaten er helemaal in! Ze hebben 45 minuten lang met volle aandacht zitten luisteren. Zó enthousiast! Dat heeft me heel erg ontroerd.” 

“Marianne nam ook de tijd, was er voor ieder kind. Haar gebaren en mimiek waren heel positief en lief. Die mooie jurk met glitters deed ook heel veel! En het zingen is een heel mooie ingang om contact te maken met de kinderen. Ze zong ook van alles wat. Niet alleen kinderliedjes. Soms vrolijk, soms rustig. En zo sprak ze verschillende emoties aan. Het was echt genieten!”

Zingend contact maken

Diana: “Bij EMB heb je specifieke artiesten nodig. Zoals Diva Dichtbij. De Diva’s lukt het om contact te maken, zelfs als ook nog sprake is van dementie. Alleen kunnen wij dat nooit betalen. Gelukkig hebben we de Vrienden van Philadelphia, die dit soort activiteiten voor ons mogelijk maken. Samen met Diva Dichtbij, dat zorgt voor aanvullende financiering.”

Daarnaast kan Diva Dichtbij zorgmedewerkers ondersteunen bij het zelf zingen. Zo volgden verschillende Philadelphia-medewerkers onze workshop ‘Zingend contact maken’. Sommigen moeten voor zingen toch een drempel over, maar daar hebben Diana en haar collega’s op de Brugstraat geen last van: “Wij hebben een heel vertrouwd team. Bovendien: het hoeft niet mooi te zijn; het moet aanspreken. Emotie opwekken. Want juist bij mensen met een EMB is dat heel belangrijk.”